Coyote, de ‘Ghostbuster’ van de weg

1j geleden Laurent Zilli

Ook al is het niet de primaire motivatie voor bestuurders om zo’n kastje te kopen, Coyote wijst terecht op de rol die het speelt in de verkeersveiligheid. De laatste statistieken over spookrijders leveren daarvan het bewijs.

Laten we eerlijk zijn, de belangrijkste reden waarom Belgen (en anderen) een Coyote-kastje kopen en een ad-hocabonnement nemen, is om de positie van vaste en mobiele flitspalen te kennen en te delen. Maar praat met gebruikers en ze zullen je vertellen dat het verkeersveiligheidsaspect van het apparaatje minstens even belangrijk is. De autoriteiten zelf zijn zich hier terdege van bewust, aangezien Coyote Systems een aantal samenwerkingsverbanden heeft gesloten met verschillende provincies, het Waals Agentschap voor de Verkeersveiligheid, de Federale Overheidsdienst Mobiliteit, de Federale Politie, enzovoort. De laatste gepubliceerde cijfers hebben betrekking op de politie.

Spookrijders

Wanneer een lid van de Coyote-community de aanwezigheid van een spookrijder op de snelweg meldt, wordt deze info - uiteraard met precieze geolocatie - rechtstreeks naar het dispatchingcentrum van de verkeerspolitie in Daussoulx gestuurd. Dit verkort de reactietijd drastisch en kan levens redden. Sinds januari van dit jaar zijn tien spookrijders onderschept na waarschuwingen van Coyote-gebruikers. Twee daarvan werden in augustus ontdekt, een op de E25 bij Beaufays en de andere op de E42 bij Villers-le-Bouillet. In beide gevallen waren de slachtoffers oudere vrouwen die duidelijk een beetje afgeleid waren. Het verhaal vertelt niet of ze zelf in het bezit waren van een Coyote...

Tags: Mobiliteit

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in