Italië vraagt uitzondering voor biobrandstoffen
"Italië heeft de Europese Commissie gewaarschuwd dat het een oplossing om de door de EU geplande uitfasering van auto's met verbrandingsmotoren tegen 2035 te ontgrendelen alleen zal steunen als het de verkoop van auto's op biobrandstoffen na die datum toestaat," meldde Reuters.
Dit is een nieuwe klap voor Europa, dat probeert zijn wetsvoorstel te redden om de verkoop van alle verbrandingsmotoren in de EU vanaf 2035 te verbieden. Dit verbod is op de lange baan beland, sinds Duitsland roet in het eten gooide door te weigeren in de Commissie een gunstige stem uit te brengen.
Europa lijkt daarom gedwongen zijn standpunt te herzien door Duitsland een afwijking toe te staan voor motoren die op synthetische brandstoffen lopen. Daarmee is een gat ontstaan dat nu wordt opgevuld door Italië, dat ook een fervent tegenstander is van het Europese wetsvoorstel. In een brief aan de Commissie hebben de Italiaanse ministers van vervoer, milieu en ondernemingen gevraagd dat het voorstel ook betrekking zou hebben op biobrandstoffen, "onder de weigering een te enge interpretatie van "koolstofneutrale brandstoffen" te aanvaarden".
Wat zijn biobrandstoffen?
Biobrandstoffen zijn brandstoffen gemaakt uit organisch materiaal, zoals afval van de landbouw en de levensmiddelenindustrie. Er zijn verschillende soorten: biodiesel uit plantaardige oliën, bio-ethanol uit biomassa of biogas (bio-CNG) verkregen door biomethanisatie. Eenvoudig gezegd is dit de vergisting van organisch afval. De CO2 die vrijkomt bij de verbranding ervan in motoren wordt dus gecompenseerd door de CO2 die wordt geabsorbeerd door de planten die ze produceren, waardoor ze in theorie koolstofneutraal zijn.
Dit is niet einde verhaal van een wetsvoorstel dat van alle kanten wordt aangevochten.