Bumperklever vangt 116.000 euro boete

1w geleden | Laurent Zilli

Deze bestuurder zal zich wel twee keer bedenken voordat hij weer aan de achterbumpers van andere auto's gaat plakken op de snelweg. Even ter verduidelijking: het bedrag dat we hier aankondigen is een omrekening.

In werkelijkheid werd de boete opgelegd in Zwitserse frank. Het was in de Zwitserse Bondsstaat dat de bestuurder van een BMW 540d vorige week werd veroordeeld voor een overtreding die hij in maart 2023 beging op de A1 bij Zürich. Zijn overtreding bestond uit het iets te dicht volgen van de auto voor hem op de snelweg, gedurende zo'n 2.400 meter. In het vonnis staat een afstand van 8 tot 12 meter, veel te kort voor voertuigen die op dat moment met iets meer dan 120 km/u reden. “Gevaarlijk rijgedrag”, oordeelde de rechtbank en legde een indrukwekkende boete van CHF 108.500 op.

Afhankelijk van inkomen

Hoe kan zo'n bedrag worden verklaard? Simpel: in Zwitserland worden verkeersboetes berekend op basis van het belastbaar inkomen op het moment van de overtreding. De bestuurder is een blijkbaar goed betaalde advocaat, met een jaarinkomen van ongeveer 1,6 miljoen Zwitserse frank, ofwel 1,7 miljoen euro. Ter verduidelijking: een groot deel van deze straf is voor twee jaar opgeschort. De bestuurder hoeft voorlopig “slechts” 10.000 CHF te betalen en zijn blazoen proper houden. En dat kan hij maar beter doen, want in Zwitserland kan de straf voor dit soort overtredingen oplopen tot... drie jaar gevangenisstraf.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in