Caterham x Yamaha 'Project V', de Anglo-Japanse elektrische auto

12u geleden | Laurent Zilli

Het prototype van Caterham, genaamd 'Project V', dat in de zomer van 2023 op het Goodwood Festival of Speed werd gepresenteerd en dat het Britse merk aan Yamaha koppelt, zal pas medio 2026, of zelfs nog later, in de verkoop gaan.

De conceptauto, die medio 2025 wordt verwacht onder leiding van Tokyo R&D, zal worden aangedreven door een 55 kW sterke elektromotor met een vermogen van 268 pk. Op basis van eerdere schattingen zou de auto een topsnelheid van 230 km/u halen en in slechts 4,5 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren, met een actieradius van 400 kilometer. Het doel van deze samenwerking is om het gewicht van de auto te beperken tot minder dan 1.200 kilo, door het kenmerkende DNA van het Britse merk – licht en compact – te combineren met de technologische expertise van de Japanse groep, met name hun E-Axle-technologie voor geavanceerde voertuigcontrole.

Gemaakt in Japan

Yamaha is geen onbekende in samenwerkingen, zoals blijkt uit de Subaru STI E-RA Concept, die al gebruikmaakte van vier elektromotoren geleverd door Yamaha, goed voor elk 268 pk. Bob Laishley, CEO van Caterham, bevestigde dat het doel is om de productie in 2026 te starten, maar erkende ook de uitdagingen van het ontwikkelen van een elektrische supercar. Hij benadrukte dat de productie niet in de fabriek in Dartford, Engeland, zal plaatsvinden, maar in Nagoya, Japan – de thuisbasis van VT Holdings, het moederbedrijf van Caterham. Het blijft afwachten hoeveel deze krachtige auto gaat kosten, hopelijk wordt hij niet uitsluitend voorbehouden aan de allerrijksten.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in