De Scandinavische “Tesla-staking” wordt heviger

1d geleden | Laurent Zilli

Het sociale conflict dat een jaar geleden in Zweden begon, is nog steeds niet opgelost. Nu mengt een nieuwe vakbond zich in de strijd en richt zich dit keer op het supercharger-netwerk, wat voor nieuwe dreigingen zorgt.

Het conflict begon in oktober 2023, toen Zweedse monteurs staakten omdat Tesla weigerde te onderhandelen over collectieve arbeidsovereenkomsten met vakbond IF Metall. Inmiddels is de staking uitgebreid: naast monteurs doen ook onderhoudsafdelingen, postmedewerkers (die weigeren kentekenplaten aan Tesla-klanten te leveren), en havenarbeiders in Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken mee door Tesla-auto’s niet te lossen. Ondanks deze escalaties bleef een oplossing uit. Nu, een jaar later, dreigt vakbond Vision zich erbij aan te sluiten en te stoppen met het onderhouden van Tesla-laadpalen als er voor 10 oktober geen akkoord komt. Of dit het verschil zal maken, valt te betwijfelen.

“Gevaar voor de democratie”

Toeval of niet, de heropleving van de Scandinavische anti-Tesla staking volgt slechts enkele dagen na een rapport van het Internationaal Verbond van Vakverenigingen. Hierin wordt Tesla gerangschikt als een van de bedrijven die het meest in conflict staan met democratie. De redenen? Tesla's systematische tegenstand tegen vakbondsrechten, schendingen van mensenrechten in de toeleveringsketen, klachten over discriminatie in verschillende fabrieken en de steeds controversiëlere uitspraken van Elon Musk - van zijn steun voor Trump en banden met autoritaire leiders tot zijn complottheorieën, antisemitische en anti-LGBTQ+ uitspraken.

Tags: Insoliet Tesla
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in