De grootste Europese partij wil het einde van de verbrandingsmotor opnieuw bespreken

3d geleden | Laurent Zilli

Het was te verwachten na de ineenstorting van de groenen bij de Europese verkiezingen dat de grootste groep in het parlement van plan is terug te komen op het einde van de verbrandingsmotor in 2035.

De EVP (Europese Volkspartij), de grootste politieke macht in het Europees Parlement, heeft niet lang gewacht om haar intentienota voor de nieuwe zittingsperiode op te stellen, een nota die door persbureau Reuters is ingezien. En in het hoofdstuk mobiliteit en milieu verbergt de EVP haar wens niet om de wet die in 2023 werd aangenomen, opnieuw op tafel te leggen. Deze wet betreft het verbod op de verkoop van benzine- of dieselauto's vanaf 2035 om "het gebruik van alternatieve emissieneutrale brandstoffen na 2035 toe te staan". Op zich is dit geen fundamenteel nieuws, aangezien Duitsland deze clausule al had afgedwongen tijdens de laatste onderhandelingen over de wet. Maar het is nu heel officieel dat een groot deel van het Europees Parlement de beëindiging van de verbrandingsmotor wil herzien.

Strakke onderhandelingen

De EVP zet hiermee ook een van haar leden onder druk: Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, die graag in deze functie zou willen blijven. Maar daarvoor heeft ze de steun nodig van de socialistische en democratische fracties, die niets willen weten van enige herziening van de Europese klimaatagenda. Dit belooft spannende discussies op te leveren, haal de popcorn maar tevoorschijn!

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in