De risico’s van de oorlog op het halfgeleidertekort

2j geleden

Door de toegang van Rusland tot halfgeleiders en technologische componenten, die van essentieel belang zijn voor de automobielindustrie en de militaire industrie, te beperken, proberen de westerse landen hun sancties tegen de agressie van Oekraïne aan te scherpen. Maar het risico leeft dat de Russische markt verder wordt opengesteld voor China en dat de wereldwijde tekorten waarmee de sector te kampen heeft, nog langer aanhouden.

Japan, de thuisbasis van de industrieel Fujitsu, maakte op vrijdag 25 februari in een speciale mededeling kenbaar dat het de uitvoer naar Rusland van "goederen voor algemeen gebruik, zoals halfgeleiders" zou blokkeren. Ook de Europese Unie overweegt dit, terwijl de VS hebben besloten beperkingen aan Rusland op te leggen voor het gebruik van zijn technologieën, waaronder halfgeleiders, telecommunicatie, encryptie, lasers en sensoren. "Natuurlijk kan Rusland zijn banden met China aanhalen" om het zonder deze technologieën te stellen, zei IDC-analist Francisco Jeronimo tegen AFP.

Tekorten

"China staat voor precies dezelfde uitdagingen en moet zijn eigen technologie stimuleren," vervolgt Jeronimo. Hij voorspelt verder dat Rusland - dat volgens de vereniging voor de halfgeleiderindustrie slechts 0,1% van de wereldwijde chipaankopen voor zijn rekening neemt - een zeer aantrekkelijke afzetmarkt voor Chinese fabrikanten zal worden.

Belangrijker is dat Rusland de invloed bezit om de hele mondiale halfgeleiderproductieketen te beïnvloeden als het op de sancties zou reageren door zijn uitvoer van belangrijke productiemiddelen voor halfgeleiders stop te zetten.

Begin februari hebben deskundigen van het bedrijf voor elektronische materialen Techcet een rapport gepubliceerd over de afhankelijkheid van de VS van de Russische invoer van neon- en C4F6-gassen alsook palladium. Deze worden gebruikt voor de productie van chips. "Rusland is een cruciale bron van C4F6, dat door verschillende Amerikaanse leveranciers wordt aangekocht en gezuiverd voor gebruik bij het etsen (...) en in geavanceerde lithografieprocessen voor de chipproductie. De VS-markt verbruikt ongeveer 8 megaton C4F6 per jaar", aldus de experten.

Rusland is ook verreweg de grootste leverancier aan de VS van neongas, een bijproduct van de staalfabricage, dat vervolgens in Oekraïne wordt gezuiverd en nodig is voor het ultrafijne lasergraveren van elektronische schakelingen. Ten slotte levert zij eenderde van de palladiumvoorraad in de wereld, een metaal dat wordt gebruikt voor de vervaardiging van sensoren en computergeheugens, met name voor de automobielindustrie.

Verstoringen in de aanvoer van deze materialen kunnen gevolgen hebben voor de chipfabrikanten, met name in de VS, waarschuwde Lita Shon-Roy, voorzitter van Techcet. Als dit het geval wordt, dan zullen de huidige wereldwijde tekorten, die gedeeltelijk worden veroorzaakt door de gezondheidscrisis, "zeker langer duren, terwijl de consumenten de prijs zullen betalen" waarschuwt Jeronimo.

Tags: Insoliet

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in