Duitsland zou tegen de belasting op Chinese EV's kunnen stemmen

9u geleden | Laurent Zilli

Aanstaande vrijdag komen de 27 lidstaten van de Europese Unie bij elkaar om te stemmen over het al dan niet heffen van een extra belasting op Chinese elektrische voertuigen.

Het is geen geheim dat deze voertuigen worden verkocht tegen zeer concurrerende prijzen, die alleen mogelijk zijn door aanzienlijke subsidies van de Chinese overheid. Door in elke productiefase op deze manier te werk te gaan, geeft China zijn fabrikanten oneerlijke voordelen ten opzichte van internationale concurrenten. Daarom wil de EU een belasting opleggen die kan oplopen tot 36%. Italië en Frankrijk hebben zich al voor deze belasting uitgesproken, terwijl Spanje zich nog moet uitspreken en Duitsland, onder druk van zijn vakbonden en industrieën, zich misschien niet zal aansluiten en tegen het besluit zal stemmen.

Fabrikanten in gevaar

Verrassend? Nou, niet echt, want Volkswagen, BMW en Mercedes behalen een derde van hun omzet in China. Voor deze wet stemmen kan dus in hun nadeel werken. Om de belasting in te voeren, moet 65% (15 van de 27 landen) van de stemmen voor zijn, en zonder een grote speler als Duitsland is het mogelijk dat het voorstel niet doorgaat.  Een andere mogelijkheid is dat de leden besluiten geen standpunt in te nemen en het aan de Commissie overlaten om een beslissing te nemen. In ieder geval wordt uiterlijk 30 oktober een besluit verwacht.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in