Elektrische auto's versnellen de opwarming van de aarde!

4d geleden | Laurent Zilli

U leest het goed: de geleidelijke verdwijning van auto's met verbrandingsmotoren zou een factor zijn die de opwarming van de aarde versnelt. Dat zou blijken uit een studie van de universiteit van Peking!

Deze studie, gepubliceerd in het zeer serieuze tijdschrift Nature, komt inderdaad uit een land dat volledig heeft ingezet op de elektrische transitie. Dat maakt het geloofwaardig. Laten we nu proberen om het te begrijpen. Het begon allemaal in Europa tijdens de periodes van lockdown en sterk verminderd wegverkeer. In alle grote steden was er uiteraard een daling van de niveaus van klassieke verontreinigende stoffen (fijnstof, NOx, enz.), maar parallel een duidelijke toename van de methaanconcentratie in de lucht. Methaan is ook een broeikasgas waarvan het opwarmingsvermogen 28 keer dat van CO2 is. Het was dit fenomeen dat de interesse wekte van een professor aan de universiteit van Peking.

Moeilijk evenwicht

Samengevat heeft deze Chinese studie aangetoond dat een stof die verband houdt met NOx (stikstofoxiden) methaan neutraliseert. Simpel gezegd: minder verbrandingsmotoren betekent minder NOx, dus meer methaan, dus meer opwarming van de aarde. En het probleem is dan niet meer gerelateerd aan transport, aangezien methaan ook in grote hoeveelheden natuurlijk wordt geproduceerd door de afbraak van organisch materiaal. En hoe warmer het is, hoe meer deze afbraak toeneemt. Het is een vicieuze cirkel. Kort gezegd, we kunnen niet ontkennen dat het nodig is om de transportemissies te verminderen vanwege de vervuiling en de gezondheidsuitdagingen die ze veroorzaken. Maar een snelle overgang naar nul-emissie zoals door sommige instanties wordt aanbevolen, zou blijkbaar een slechte berekening zijn! Als de conclusies van deze studie juist zijn, zouden ze natuurlijk de huidige beleidsmaatregelen sterk in twijfel trekken.

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in