Italië zet opnieuw de aanval in op volledig elektrisch in 2035

1w geleden | Laurent Zilli

Op het economisch forum van Cernobbio hebben twee Italiaanse ministers laten weten dat ze bereid zijn om de beslissing van Europa om auto's met verbrandingsmotoren in 2035 te verbieden, ter discussie te stellen.

“De ideologische visie van Europa heeft gefaald, het is tijd voor een pragmatische visie”. Dat zei de Italiaanse minister van Industrie op een economische top die elk jaar aan de oevers van het Comomeer wordt gehouden. Zoals je misschien al hebt begrepen, verwees hij natuurlijk naar Europa's fameuze plan om in 2035 een 100% elektrische autoverkoop realiseren. Deze opmerkingen komen op een moment dat het steeds duidelijker wordt dat Europa's plannen voor elektrische auto's in het slop geraken. Op de Europese markt loopt het grote EV-plan niet zoals verhoopt, wat sommige grote economische spelers in gevaar brengt. Dit geldt in het bijzonder voor de gigant VW, die voor het eerst in meer dan tachtig jaar heeft gezinspeeld op de mogelijkheid om een fabriek in Duitsland te sluiten.

Verkoop daalt, zware boetes in zicht

“De taart wordt steeds kleiner en er zitten steeds meer mensen aan tafel”, zei de VW-baas, verwijzend naar de daling van de EV-markt en de massale komst van Chinese concurrenten. Bovendien hebben fabrikanten niet alleen moeite om de auto's te verkopen waarin ze miljarden hebben geïnvesteerd, maar dreigen ze ook zware boetes te krijgen van Europa omdat ze niet voldoen aan de CO2-quota. Quota die duidelijk onder druk staan door het lager dan verwachte aandeel van de verkoop van elektrische auto's. In een recent interview zei Luca de Meo, baas van Renault en huidige voorzitter van ACEA (de Europese vereniging van autofabrikanten), dat de Europese merken onder de huidige regels gezamenlijk een boete van 15 miljard euro riskeren.
Het is tegen deze achtergrond dat Italië Europa oproept om een van de belangrijkste industrieën van het continent niet om zeep te helpen. Het dringt er bij Europa op aan om zijn 2035-project begin volgend jaar opnieuw te evalueren, in plaats van in 2026 zoals gepland. Matteo Salvini, vice-premier en minister van Infrastructuur en Mobiliteit, heeft gezegd dat hij bereid is zich ervoor in te zetten dat zijn land de Europese wet op het einde van de thermische energie eenzijdig herroept. Het laatste woord hierover is duidelijk nog niet gezegd...

Tags: Insoliet
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in