McLaren W1, de waanzin van getallen

1w geleden | Laurent Zilli

Als opvolger van de F1 en P1 staat de W1 nu aan de absolute top van het McLaren-gamma, binnen de 'Ultimate Series'. Zijn indrukwekkende cijfers doen je hoofd tollen.

Laten we meteen tot de kern komen, want het gaat hier uiteindelijk om een GT: de gloednieuwe 4,0-liter V8-motor van de W1 kan toeren tot een indrukwekkende 9.200 tpm. En het vermogen? Deze krachtpatser levert maar liefst 929 pk, wat met 232 pk per liter het hoogste specifieke vermogen in de auto-industrie is. Maar er is meer: net als de P1 is de W1 een hybride. Dankzij de elektromotor, geïnspireerd door technologie uit IndyCar en F1, komt het totale vermogen op 1.275 pk, terwijl de auto slechts 1.399 kilo weegt. Nog wat indrukwekkende cijfers: 0-100 km/u in 2,7 seconden en een topsnelheid van 350 km/u.

Geen achteruitversnelling

Er is zoveel te vertellen over de W1 dat het lastig is een beginpunt te vinden. Neem de stoelen: die zijn vast, terwijl het stuur en de pedalen verstelbaar zijn. De versnellingsbak heeft geen traditionele achteruitversnelling, omdat de elektromotor deze functie overneemt. Deze motor, die de achterwielen aandrijft (de W1 is dus puur achterwielaangedreven), wordt gevoed door een 1,4kWh-batterij die een elektrische actieradius van iets meer dan 2 kilometer biedt. Dankzij geavanceerde aerodynamica, geïnspireerd door de F1 (vlakke bodem met grondeffect, DRS-achtervleugel), genereert de W1 tot 1 ton downforce in bochten, waardoor hij zelfs sneller is op het circuit dan de Senna. Tot slot: alle 399 exemplaren zijn al verkocht, ondanks een basisprijs van 2,1 miljoen dollar. En die prijs kan flink oplopen, zeker als klanten hun W1 laten personaliseren door MSO, McLarens maatwerkafdeling.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in