Overlijden van Bruno Sacco, iconisch Mercedes-ontwerper

1d geleden | Laurent Zilli

Bruno Sacco overleed een paar dagen geleden op negentigjarige leeftijd. Hij heeft zijn hele carrière bij Mercedes gewerkt en we brengen een eerbetoon aan hem door vijf van zijn belangrijkste werken te laten zien.

Hij begon op 25-jarige leeftijd bij Mercedes-Benz nadat hij werktuigbouwkunde had gestudeerd aan de Polytechnische Universiteit van Turijn en bleef bij het bedrijf tot zijn pensioen in 1999. Het was een lange en trouwe carrière, die werd gekenmerkt door een aantal uitmuntende auto's, waarvan hier een kleine selectie.

Mercedes C111-II

De C111 maakte deel uit van een reeks concepten die tussen 1969 en 1979 werden ontwikkeld. In deze familie wordt de tweede auto algemeen beschouwd als esthetisch de meest geslaagde. Met zijn vooruitstrevende aerodynamica, pop-upkoplampen, vleugeldeuren en 'zwevende' achterstijlen had hij volgens velen gemakkelijk in productie genomen kunnen worden. Deze C111-II is ontworpen door Sacco in 1970.

Mercedes 190

In 1982 tekende Sacco een model dat het gezicht van Mercedes aanzienlijk zou veranderen. De 190 leek wijs en onopvallend, maar verborg op zijn beurt schatten van aerodynamica, naast andere technische vooruitgang. Bovenal zou het het klantenbestand van het merk aanzienlijk verjongen, omdat hij een nieuw tijdperk inluidde.

Mercedes SL R129

In 1989 was de gloednieuwe Mercedes SL ronduit revolutionair. Niet alleen omdat hij een volledig verouderde vorige generatie verving, die bijna twintig jaar eerder op de markt was gebracht. Dit was ook een concentraat van technologie dat in geen enkele andere luxueuze Gran Turismo-cabriolet uit die tijd te vinden was. Ook esthetisch is de sprong van de oude naar de nieuwe SL enorm. De tijdloze look die Sacco creëerde voor de R129 is nog altijd even verleidelijk.

Mercedes ML

De eerste luxe-4x4 was de Range Rover, maar degene die dit segment echt deed exploderen was de Mercedes ML, gelanceerd in 1997, vóór de BMW X5 en Porsche Cayenne. Ook hier opende Sacco's ontwerp nieuwe horizonten voor de gehele autoproductie.

Mercedes A-Klasse

Sacco ontwierp de A-Klasse niet. Maar als hoofd design van het merk was hij het die het werk van zijn teams leidde en het laatste groene licht gaf aan een van de meest ontwrichtende auto's van de jaren 90.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in