Tesla Model Y, grootsheid en decadentie

3mnd geleden | Laurent Zilli

Er is een einde gekomen aan het ongekende succes van de elektrische SUV op het oude continent. Ooit de absolute nummer één van de Europese verkoop, is de Tesla Model Y van zijn troon gedonderd.

Met 1,22 miljoen verkochte exemplaren kende de Tesla Model Y een triomfantelijk 2023, waarin hij de titel van bestverkochte auto ter wereld veroverde. Maar het ziet er niet naar uit dat deze prestatie in 2024 wordt herhaald, tenminste als we afgaan op de recente Europese verkopen. In mei van dit jaar werden er iets meer dan 10.000 Model Y's verkocht in Europa, een daling van 49% ten opzichte van mei 2023. Hiermee duikelt de voormalige nummer 1 naar de 18de plaats. Een reden? Dat zijn er veel. De Model Y heeft te lijden onder het einde van de aanschafsubsidies in bepaalde landen, waaronder Duitsland, de groeiende ontgoocheling van het Europese publiek over elektrische voertuigen, het geschil tussen Tesla en Scandinavische havenarbeiders, dat de import belemmert, en misschien ook het steeds "dubieuzere" imago van Elon Musk.

Wie wint er?

In de meicijfers zit ook een verrassing, want de nieuwe marktkampioen heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt: de VW T-Roc, de SUV die in 2017 werd gelanceerd! Op de tweede plaats noteren we de spectaculaire comeback van de Golf, die duidelijk voordeel haalt uit enkele technische verbetering (met name aan de ergonomie van de bedieningselementen) als gevolg van de recente update. Merk op dat er slechts een kleine afstand zit tussen deze twee modellen, en we wachten nog steeds op de foto-finish, die de Golf eindelijk weer naar de eerste plaats kan tillen. Op de derde plaats in mei staat de onverwoestbare Dacia Sandero, die de Europese marktleider blijft als je de eerste vijf maanden van het jaar bij elkaar optelt. Het is duidelijk dat kopers in deze onzekere tijden hun vertrouwen stellen in veilige referenties.

Tags: Insoliet Tesla
Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in