Volkswagen en Xpeng: het is begonnen!

2mnd geleden | Quentin Pannaud

Slechts een jaar na het officieel maken van hun samenwerking, gaan Volkswagen en XPeng concreet aan de slag en ondertekenen ze de eerste synergieën in de ontwikkeling van elektrische modellen.

Als eerste buitenlandse fabrikant die zich in China vestigde (vanaf 1983), was Volkswagen decennialang de onbetwiste leider op deze bloeiende markt. Maar de afgelopen jaren, met de opkomst van grote Chinese fabrikanten zoals BYD, vergaat het de Duitse groep minder goed: hun marktaandeel in het Middenrijk is gedaald van 19% in 2019 naar 14,5% vorig jaar, en de daling zet door! Om uit deze economische malaise te komen, hadden de bestuurders in Wolfsburg een idee: de kracht van samenwerking benutten.

Een partnerschap met XPeng sinds 2023

Zo benaderde Volkswagen in juli 2023 het Chinese merk XPeng door 5% van de aandelen te verwerven (voor 630 miljoen euro). Het idee was om gezamenlijk technologieën te ontwikkelen voor 100% elektrische modellen (platforms, aandrijvingen) die beter in de smaak zouden vallen bij Chinese klanten, waarbij XPeng expertise heeft op het gebied van ingebouwde technologieën en connectiviteitsapparatuur, waar consumenten daar erg van houden.

"Project Houses" om de ontwikkeling van modellen te versnellen

Vandaag gaan de twee partners concreet aan de slag met de oprichting van "Project Houses", twee R&D-centra waar Duitse en Chinese ingenieurs samen zullen werken. Het doel van deze synergieën is om een nieuw model in slechts 24 maanden te ontwikkelen. "Voor ons bij Volkswagen is dit project de volgende stap in de consistente implementatie van onze 'in China voor China'-strategie, die duidelijk de nadruk legt op Chinese klanten en technologische innovaties," verklaarde Ralf Brandstätter, lid van de raad van bestuur van Volkswagen AG voor China. Want ondertussen wachten de nieuwe Chinese fabrikanten zoals Xiaomi, Nio, Li Auto en AITO niet af.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in