Deze Opel Vivaro stoot alleen maar waterdamp uit
Het busje heeft een zogenaamde brandstofcel die waterstof in elektriciteit kan omzetten door het te laten reageren met zuurstof via een geleidend element. Dat heet elektrolyse. Vervolgens wordt de opgewekte stroom naar de elektromotor gestuurd.
Het voordeel is een emissievrije aandrijving terwijl er geen lange laadtijden zijn: de auto kan op de gebruikelijke manier met waterstof worden gevuld, in slechts enkele minuten. Het maakt de auto meteen klaar om 400 kilometer af te leggen! Een bijkomende batterij van 10,5 kWh fungeert als "buffer" tijdens fases van grote belasting (bij het optrekken bijvoorbeeld) en stelt de auto in staat om tot 50 kilometer verder te rijden, met name via regeneratie bij het afremmen, wat onmogelijk is met een brandstofcel alleen.
Deze batterij kan zo nodig ook via een externe aansluiting worden opgeladen, wat gezien het nog gebrekkige waterstofnetwerk op dit moment wellicht niet overbodig is.
Geen verlies van functionaliteit
De ingenieurs van Opel zijn erin geslaagd om het volledige systeem onder de motorkap en onder de onderkant van de vrachtwagen te integreren, zodat de praktische bruikbaarheid van het voertuig niet verloren gaat.
De waterstoftanks zitten verborgen onder de vloer en zijn gemaakt van koolstofvezel om het gewicht laag te houden. Het nuttige volume varieert dus van 5,3 tot 6,1 m³, afhankelijk van de gekozen carrosserie, voor een laadvermogen van 1.100 kg. De Vivaro op waterstof zal binnenkort aan het gamma worden toegevoegd. Een precieze datum is er nog niet.