Dit is hoe batterijen van elektrische jaguars honderden Britse huizen van stroom voorzien
JLR is een samenwerking aangegaan met Wykes Engineering Ltd, een leider in de sector voor hernieuwbare energie, om een van de grootste energieopslagsystemen in het Verenigd Koninkrijk te creëren.
Eén enkel opslagsysteem maakt gebruik van dertig second-life-accu’s uit Jaguar I-Paces en kan op volle capaciteit tot 2,5 MWh aan energie opslaan. Deze hoeveelheid energie voorziet ongeveer 250 huishoudens per dag van stroom. De geleverde accu's zijn afkomstig van prototypes en technische testvoertuigen. Omdat deze intensief zijn gebruikt, hebben ze niet meer genoeg capaciteit (minder dan 70%) om aan de eisen van een elektrische auto te voldoen.
Tegen het einde van 2023 wil JLR genoeg leveren om in totaal 7,5 MWh energie op te slaan, genoeg om 750 huishoudens een dag van stroom te voorzien. Daarna kunnen er nog meer containers worden gemaakt om second-lifebatterijen, uit gebruikte productie-auto’s, in op te slaan.
Zonne- en windenergie opvangen
Elk opslagsysteem is in staat om tijdens piekuren rechtstreeks energie aan het nationale elektriciteitsnet te leveren, maar ook om buiten de piekuren energie aan het net te onttrekken en op te slaan voor later gebruik. Batterij-opslagsystemen zoals deze zijn essentieel voor het koolstofvrij maken van het elektriciteitsnet, omdat ze pieken in de vraag kunnen opvangen en tegelijkertijd zonne- en windenergie op zonnige of winderige dagen maximaal kunnen opvangen voor gebruik wanneer dat nodig is.
JLR is natuurlijk niet het eerste autoconcern dat dit proces gebruikt. Onder andere ook Renault recycleert de accu's van zijn gebruikte elektrische auto's om er vergelijkbare opslagsystemen van te maken of om ze om te vormen tot elektrische generatoren die bijvoorbeeld naar bouwplaatsen kunnen worden vervoerd...