Fiat laat een icoon herrijzen
De Fiat 600 werd voor het eerst geïntroduceerd in 1955 en was een kleine stadsauto met twee deuren. Hij werd in recordtijd ontwikkeld om de verouderende Fiat Topolino zo snel mogelijk te vervangen en was bedoeld als tussenmodel tot de 500 in 1957 zijn intrede deed. Veertig jaar later haalde Fiat deze historische naam uit de kast... De 'Seicento' (vanaf 2005 werd dat voluit 600) was de nazaat van deze verre 600. Deze tweedeurs met een éénvolumekoetswerk maximaliseerde de binnenruimte en bagageruimte. De Seicento/600 was nauw afgeleid van de Cinquecento (die de 126 verving) en kende een lange carrière, die in 2010 ten einde kwam. Het was dus dertien jaar geleden dat Fiat de naam '600' had gebruikt! Met een knipoog naar de geschiedenis maakt het bedrijf uit Turijn zich op om de naam 600 opnieuw te gebruiken.
Cross-overstijl
Net als de originele 600 uit 1955 wordt de 600 van 2023 een 'grote 500'. Hij zal zijn platform delen met de kleine elektrische cross-over Jeep Avenger, Fiats neefje in het Stellantis-sterrenstelsel. Verwacht wordt dat hij zich wendt tot de 156 pk sterke elektrische krachtbron van de Avenger, net als de accu van 54 kWh. Deze laatste geeft de auto een actieradius van ongeveer 400 kilometer. Maar het grote nieuws ten opzichte van de 500 is dat de 600 verbrandingsmotoren krijgt! Net als de Avenger (in Italië en Spanje in het bijzonder) zou hij uitgerust kunnen worden met de 1.2 Puretech-motor van 100 pk, bekend van PSA en FCA. De Poolse vestiging Tichy zal naar verwachting deze motor gaan leveren, aangezien dit ook de productiefaciliteit van de Avenger is.
Een grote 500
Genoeg gepraat over techniek, laten we het over design hebben. Fiat heeft zojuist de eerste video van de gloednieuwe 600 onthuld! Het is een pre-launch reclamefilmpje. Maar het silhouet is vanuit bijna elke hoek te zien. Dit is inderdaad een 'body-builderversie' van de 500. Hij heeft de gewelfde lijnen en ronde koplampen van zijn kleine zusje. Maar natuurlijk ook de 600-badges op de achtersteven en de boeg. Aan boord is dezelfde zorg besteed aan het ontwerp van het dashboard en de bedieningselementen. De styling is strak en eenvoudig. Het instrumentenpaneel is 100% digitaal (op deze versie, in ieder geval) en het infotainmentpaneel neemt een prominente plaats in in het midden van het interieur. Over het geheel genomen is het sportieve, stoere uiterlijk van de auto een succes en de verwantschap met de 500 is meteen duidelijk. De 600 (verbrandingsmotor en elektrisch) wordt deze zomer onthuld en is volgend jaar te koop.