Red Bull onthult zijn hypercar

1mnd geleden | Laurent Zilli

De RB17 wordt de eerste auto die Red Bull aan particuliere en uiteraard welgestelde klanten aanbiedt. Volgens de ontwerpers overtreft zijn aerodynamische niveau zelfs dat van de huidige Formule 1-wagens.

Afgelopen weekend vond het traditionele Goodwood Festival of Speed plaats, een niet te missen evenement voor autoliefhebbers en autofabrikanten. Een club met een nieuw lid, aangezien het Red Bull team daar het prototype van de RB17 onthulde, een hypercar die veel ontleent aan de Formule 1 maar die op sommige punten zelfs overtreft. We kunnen bijvoorbeeld spreken over de V10 hybride motor ontwikkeld door Cosworth, die ongeveer 1.200 pk levert (voor een auto van minder dan 900 kilo) en draait tot 15.000 tpm.

Luchtvaarttechniek

Maar het meest indrukwekkende deel van deze RB17 is de aerodynamica. Zoals zijn ontwerper, de beroemde Adrian Newey, een van de meest bekroonde ingenieurs in de F1, zegt: het aerodynamische werk overtreft hier wat mogelijk is in de Formule 1 en bereikt een niveau dat waardig is aan de luchtvaart. Men spreekt zelfs van tot 1.700 kilo aan aerodynamische neerwaartse kracht.
De eerste echte tests van de Red Bull RB17 zullen in 2025 beginnen, waarna 50 exemplaren (die al allemaal verkocht zijn voor 6 miljoen € per stuk) gebouwd zullen worden in Milton Keynes, in dezelfde faciliteiten als de F1-wagens van het team. Het is vermeldenswaard dat de RB17 is ontworpen als een circuitwagen, maar dat Red Bull ook een optie voor straatgoedkeuring heeft ontwikkeld.

Het laatste autonieuws

Vidéo


Gelieve marketing cookies te aanvaarden om video's te bekijken

Open voorkeuren

Aanmelden nieuwsbrief

Vergeet je niet in te schrijven op de nieuwsbrief

Ik schrijf me in